Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

Re: ΑΠΟΨΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ για ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ Α.Π.Ε. στην ΕΛΛΑΔΑ

Είναι αλήθεια ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί συγκεκριμένα μέσα απο τις σελίδες της "ΕΥΠΛΟΙΑΣ", μου ετέθη όμως προσωπικά από συγκεκριμένη επιστολέα-μέλος ή αναγνώστρια των επιστολών του Δικτύου Αιγαίου (συγκεκριμένα από την Λακωνία), αλλά το έχω συναντήσει και ως βασικό ζήτημα έγερσης αντιρρήσεων από τοπικούς "Περιβαλλοντικούς" φορείς και ιδιώτες, στην εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Ελληνική Περιφέρεια. Αυτούς όλυς και την αρνητική αυτή στάση και δυναμική την έχω συναντήσει στην πληθώρα των σχετικών εκδηλώσεων (ημερίδων - συνεδρίων και εκθέσεων / άνω των 40) που έχω προσωπικά παρακολουθήσει, για την ανάπτυξη και τις τεχνολογίες των Α.Π.Ε. ως σοβαρού εναλλακτικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το σύνολο της Ηλεκτροπαραγωγής - και όχι μόνο- της χώρας μας, σε απ' ευθείας σύγκριση σε την σχεδόν καθολική επικράτηση ως σήμερα των θερμοηλεκτρικών μονάδων Ηλεκτρισμού (ορυκτών και υγρών καυσίμων : 94-96% στο σύνολο) !!!
Επειδή δε τηναπευθύνω ως μελετητής Α.Π.Ε. και ταυτόχρονα της Βιοκλιματικής και της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής κατα τόπους (εγώ ως Κυκλαδίτης σέβομαι και έχω ως οδηγό-εμπνευστή μου την νησιώτικη - Αιγαιοπελαγίτικη μορφολογία στα κτίσματα και στην διαμόρφωση των χώρων και εκτάσεων).
    ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας και τις ευγενικές σας υποδείξεις,
      ΦΡΑΝΤΖ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ - Αρχιτέκτων μηχανικός (ειδικ. Βιοκλιματική & Εφαρμογές Α.Π.Ε.) -
     ΑΝΔΡΟΣ (τ.θ.65 - 84500) & ΑΘΗΝΑ (τ.θ. 19016 - 11741)
----- Original Message -----
Sent: Wednesday, June 25, 2008 1:46 PM
Subject: Re: ΑΠΟΨΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ για ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ Α.Π.Ε. στην ΕΛΛΑΔΑ

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΤΕΘΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΕΥΠΛΟΙΑ" ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΤΕ.
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΗΧΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ. 
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΤΕΟΣ ΡΟΜΒΟΣ 
2008/6/25 FRANJESKO KALLIVROUSSIS - Architect & Real Estate Adv.- ANDROS island <fkall@tee.gr>:
 
     Όπως φαντάζομαι έχετε αντιληφθεί ζούμε μέσα σε αντιφατικές συνθήκες αποφάσεων αλλά και σύγχρονων απαιτήσεων Ζωής , που μάλιστα έχουν οδηγήσει ακόμη και την μερική κριτική και αναθεώρηση όρων όπως η Αειφόρος ή Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το μόνο ίσως που μπορεί να μας δώσει προοπτικές εξόδου από τα αδιέξοδα είναι η ελευθερία και εξατομίκευση ως προς την έκφραση απόψεων και σκέψεων, αλλά από την άλλη μεριά η συγκριτική θεώρηση της "μικρότερης ζημίας ως βέλτιστης επιλογής" όταν προκύπτουν περιπτώσεις με αντικρουόμενες θέσεις.

Στην περίπτωση των Α.Π.Ε. ως συστημάτων που με ελαχιστοποιημένη την επέμβαση στον Περιβάλλοντα φυσικό χώρο κάθε τοπικής οικιστικής και περιφερειακά αυτής ενότητας, μας παρέχουν ενεργειακή απόδοση χωρίς καμία εκπομπή αερίων - υγρών και στερεών Ρύπων (όπως έχουν αποφανθεί ήδη πλήθος Πανεπιστημιακών και Εργαστηριακών Ερευνών)και δεν παράγουν επίσης ακτινοβολίες έχουμε να διερωτηθούμε για το εξής δίλημμα :

 - Προτιμητέα είναι η χρήση Α.Π.Ε. (Αιολικών Πάρκων μικρής / μέσης κλίμακας και Φωτοβολταϊκών - Υδραντλητικών - Γεωθερμικών) που αξιοποιούν ανεξάντλητες πηγές που απλόχερα η φύση μας παρέχει , δίνοντας και η ίδια το παράδειγμα-έναυσμα (χρήση της φωτοβολίας στην φωτοσύνθεση και του ήλιου και του ανέμου ταυτόχρονα για την όποια αναπαραγωγή ζωικών και φυτικών οργανισμών) ή μήπως η χωροθέτηση θερμικών μονάδων (ορυκτών ή υγρών καυσίμων έστω και σε συνδυασμό με το επίσης εξαντλήσιμο

 Φυσικό Αέριο) με σαφώς αυξημένους όλους τους Ρύπους, απλά συγκεντρωμένους σε λίγες χωρικές θέσεις που και πάλι τα Μεγάλα Οικονομικά Συμφέροντα αποφασίζουν και χωροθετούν, ξεπερνώντας πολλές φορές σύννομες και περιοριστικές Διαδικασίες?

 - Πόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν να κάνουν 10 - 30 Ανεμογεννήτριες σε ένα ορεινό τοπίο - μια κορυφογραμμή- που μετά την εγκατάσταση και λειτουργία τους θα χρειαστούν μόνο 1-2 επισκέψεις ολιγομελών συνεργείων συντήρησης με 1-2 οχήματα ανά έτος, και όχι η στήριξη και εξάπλωση γιγαντιαίων πυλώνων ή και μικρότερων δικτύων διανομής ηλεκτρισμού από κεντρικότερα τοποθετημένες Μεγα-Μονάδες της ΔΕΗ ή και πρόσφατα των μεγάλων Ενεργειακών Καρτέλ - Πολυεθνικών ?

  Συμφωνώ πάντως στο σκέλος της σοβαρής και εμπεριστατωμένης Μελέτης Σκοπιμότητας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αποφυγή τραγικών παραδειγμάτων όπως η Μεγαλόπολη - η Κοζάνη - το Λαύριο κ.αλ. Η Ενέργεια θα πρέπει να παράγεται και να διατίθεται μέσα σε συγκεκριμένους Κύκλους Εδαφικής Κάλυψης , ανά Περιφέρεια ή Νομαρχιακές Ενοποιήσεις, ώστε και εργασία να προσφέρει στο τοπικό δυναμικό και να μην μεταφέρεται με Υπερ-Δίκτυα σε μεγάλες αποστάσεις και οι Μονάδες Παραγωγής να έχουν λογικό - μέσο μέγεθος και να μην συνιστούν δεσμευτικό για μια Τοπική Κοινωνία βλαπτικό συνδυασμό ώστε άλλες περιοχές (άγνωστο με τι κριτήρια επιλογής) να "φορτωθούν τις υποχρεώσεις" που σε όλους μας γεννούν οι καθημερινές Ενεργειακές απαιτήσεις του καταναλωτικού τρόπου Ζωής που - κακά τα ψέματα- έχουμε στην πλειοψηφία επιλέξει να ζούμε.

  Όλα αυτά οφείλουμε να συζητήσουμε ανοικτά και αν συμφωνήσουμε, αν και πρέπει να προηγηθεί σωστή και όχι επιτηδευμένη ενημέρωση και Εκπαίδευση -από τα πρώτα παιδικά θρανία του Δημοτικού Σχολείου. Πάντως και έως σήμερα, εγω προσωπικά έχω παρακολουθήσει απο το 1991 άνω των 50 σχετικών Ημερίδων - Εκθέσεων και Συνεδρίων, με μελαγχολική διαπίστωση ότι συνευρισκόμαστε "οι ίδιοι και οι ίδιοι" συνεχώς !!!! Και μετά από όλα αυτά παραμένω άνεργος σχεδόν συνέχεια από το 2004 !!!

   Καλή συνέχεια σε αγώνες και μαζικές διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν στο βέλτιστο και πιό αντιπροσωπευτικό για τους περισσότερους αποτέλεσμα.

 

    ΦΡΑΝ. ΚΑΛ. - Αρχιτέκτων μηχαν. ειδικ. Βιοκλιματική & Εφαρμογές Α.Π.Ε. στα κτίρια


Πέμπτη, Ιουνίου 12, 2008

Με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος - ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α.Π.Ε. - ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ στην ΑΝΔΡΟ

 
Με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος
 
Μετά από 16 χρόνια εμπειρίας και ενεργού εμπλοκής μου στον χώρο της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής (απόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π. το 1997 + μεταπτυχ. σεμινάρια Ι.Τ.Ε.-ΕΛΚΕΠΑ το 1990-1991 + προτάσεις κτιρίων δημόσιας χρήσης σε: Βίλλια - Γαύριο και Χώρα Άνδρου - γήπεδα (6) Π.Α.Ε.) και μιά δεκαετία μετά την έναρξη της προσωπικής-οικογενειακής μου Επένδυσης, που συνδέει τρείς από τους πιό σημαντικούς τομείς της σύγχρονης Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας (Εξοικονόμηση Ενέργειας - Προστασία του Περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου Πελάγους - Τουρισμός και μάλιστα της ειδικής ραγδαία αναπτυσσόμενης μορφής των Παραθεριστικών κατοικιών για μόνιμους-ολόχρονους επισκέπτες-ιδιοκτήτες και του "Ευ Ζείν"), παραμένω άνεργος και χωρίς ουδεμία οικονομική απολαβή από το ελεύθερο επάγγελμα μου και την ίδια αυτή την επένδυση από το 2004 και μετά. Έτσι έχω γίνει και εγώ όχι μόνο μέλος της "γενηάς των 70 Ευρω (ούτε κάν των 700) μηνιαία" αλλά είμαι και έρμαιο-στόχος των αδηφάγων διαθέσεων των Τραπεζών, που για δάνεια των 30.000-40.000 Ευρω απειλούν να μου κατασχέσουν το σύνολο της υλοποιημένης Επένδυσης (2 ημιτελείς οικίες + 10 στρέμματα ημιδιαμορφωμένου αγροτεμαχίου) αξίας κτήσης άνω των 350.000 Ευρω  (αναλογία 1: 10).
Ας υπάρξει τουλάχιστον κάποιος να "εξαγοράσει" το Όραμα και τις Προσπάθειες μου, προκειμένου να μπορέσει κάποτε να γίνει πραγματικότητα και Πρότυπο επανάληψης στον αγαπημένο μου χώρο των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών, και ας παραμείνω εγώ ο μόνος χαμένος και ρομαντικά - εκτός πραγματικότητας πιστός σε Αξίες όπως η Προστασία Περιβάλλοντος και ο Σεβασμός στις Παραδοσιακές δομές και πρακτικές.
                                                      ΦΡΑΝ. ΚΑΛΛ.
 
 
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α.Π.Ε. - ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ στην ΑΝΔΡΟ

    Αφού προηγήθηκαν μεμονωμένες εφαρμογές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής στον σχεδιασμό και την υλοποίηση - κατασκευή κατοικιών και άλλων κτιρίων από την δεκαετία του '80, από σημαντικούς Αρχιτέκτονες - πρωτοπόρους όπως ο  ΑΛ. ΤΟΜΠΑΖΗΣ , ο ΑΝ. ΚΑΡΤΑΣ κ.α. που εισήγαγαν στην κατ' εξοχή προικισμένη  σε Ανεξάντλητες - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (άνεμος - ήλιος - γεωθερμία - θαλάσσια κύματα) Χώρα μας, την έννοια της περιβαλλοντικά ''αναίμακτης'' δημιουργίας κατασκευών για τον σύγχρονο χρήστη - με όλες τις απαιτήσεις - με οικονομικότητα στην χρήση της ενέργειας όπως σήμερα μας αποδίδεται παραγόμενη από εξαντλούμενες πηγές (πετρέλαιο - ηλεκτρισμός από θερμικές μηχανές - ξυλεία/ κάρβουνο) φθάσαμε στις αρχές του 21ου αιώνα για να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα αυτής της λογικής. Ετσι ακόμη και υπό τους αμφισβητούμενους σχεδιασμούς της Παγκοσμιοποίησης, με το Σύμφωνο του ΚΥΟΤΟ θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική χρήση των Α.Π.Ε. για την Ενεργειακή κάλυψη των άμεσων και των μελλοντικών αναγκών και μάλιστα με διαρκώς αυξητικά κλιμακούμενη ποσοστιαία συμμετοχή. Τις υποχρεωτικές αυτές απαιτήσεις θεσμοθέτησε και η Ε.Ε. και άρα και η Ελλάδα, με στόχο το 2010 να καλύπτουμε το 15 % των ενεργειακών αναγκών μας με χρήση των Α.Π.Ε.
    Πέρα όμως και πολύ παραπάνω από τις παραπάνω υποχρεώσεις, γεννιέται πια στον καθένα μας η ανάγκη να συνεισφέρει όσο μπορεί και του αναλογεί στο σεβασμό του Περιβάλλοντος και την προστασία του για το καλό των ίδιων των οικογενειών μας. Αυτή η ευθύνη βάρυνε και τους συμμετόχους και ιδρυτές της ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε. (4 μέλη της οικογένειας μου) ιδιαίτερα αφού αυτή ξεκίνησε την δραστηριότητα της στην πατρίδα - γη, το πανέμορφο και σχετικά διαφυλαγμένο Κυκλαδονήσι , την ΑΝΔΡΟ. Ετσι και μετά από τις σχετικές και ειδικευμένες σπουδές και έρευνα αγοράς που προηγήθηκαν, προχωρήσαμε στον πρωτοποριακό σχεδιασμό Συγκροτήματος (12) Ανεξάρτητων Παραθεριστικών Κατοικιών στην περιφέρεια δύο Παραδοσιακών Οικισμών (ΠΙΤΡΟΦΟΥ - ΖΑΓΑΝΙΑΡΗ) και 400μ. από τον καταπληκτικό όρμο του ΧΑΛΚΟΛΙΜΙΩΝΑ , σε έκταση 10 στρεμμάτων συνολικά θα διαμορφωθεί σε Πρότυπο Περιβαλλοντοφιλικό - Βιολογικό Αγρόκτημα. Η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική προβλέπει την ορθότερη τοποθέτηση του κτίσματος σε σχέση με τον προσανατολισμό (κύριες όψεις προς Νότο - Προστασία από Βορεινούς ανέμους) , τον τεχνητό ή φυσικό ( με φυτά - δένδρα) σκιασμό σε σχέση με τις εποχές (ζητούμενος το καλοκαίρι - ανοικτός ηλιασμός τον χειμώνα) και την κατασκευή με χρήση σωστά επιλεγμένων υλικών ( μονώσεις - διπλά υαλοστάσια - κεραμοσκεπές - δομικά υλικά / φέρουσα τοιχοποιία -αποφυγή χημικών παραγώγων κ.λ.π.).
      Η ορθά προβλεπόμενη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνίσταται :
στην εφαρμογή Ηλιακών Συλλεκτών επί κεκλιμμένων επιπέδων έδρασης - στεγών, για την εξασφάλιση του ζεστού νερού για όλες τις χρήσεις ( περιλαμβανομένου boiler3πλής εισόδου : Ηλ.Συλ - καυστήρας αγροτ. απορριμμάτων - ενεργ.τζάκι - ηλεκτρ. αντίσταση)
στην εφαρμογή της ''Ηλιακής Ηλεκτροπαραγωγού Στέγης", με σύνθετη εγκατάσταση πλαισίων με φωτοβολταϊκά συνδεδεμένων σε σειρά και στην συνέχεια μέσω ανορθωτή -εναλλάκτη απόδοση στο κύκλωμα χρήσης (220 V) ή εναλλακτικά αποθήκευση σε συσσωρευτές για μεταχρονολογημένη απόδοση. Το σύστημα αυτό συνδεόμενο - συνεργαζόμενο με την κλασσική ηλεκτρική σύνδεση με το Δίκτυο ( ΔΕΗ) μέσω κατάλληλων αυτοματισμών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ενεργειακή οικονομία και απόσβεση του κόστους εγκατάστασης, όταν σε περιόδους μη χρήσης το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (2-5 ΚW ανά ώρα ηλιοφάνειας) θα επιστρέφεται στο Δίκτυο προς διάθεση (οπότε η ΔΕΗ υποχρεωτικά το εξαγοράζει στο 70% του Τιμολογίου της σύμφωνα με τον Ν. 2244/'94).στην εφαρμογή του " Συλλέκτη Εδάφους - Αβαθούς Γεωθερμίας'' για τον φυσιολογικό δροσισμό - αερισμό των εσωτερικών χώρων , με φιλτραρισμένο αέρα που προερχόμενος απο ''σερπαντίνα'' (άκαμπτο σωλήνα) σε βάθος 5,0-6,0 μ. στο έδαφος, έχει σταθερή θερμοκρασία χειμώνα- καλοκαίρι και έτσι μέσω κυκλοφορητή από περσίδες δαπέδου, δίνει αίσθηση δροσισμού το καλοκαίρι και θαλπωρής - αερισμού τον χειμώνα, χωρίς να χρειαστεί η λειτουργία ενεργοβόρων κλιματιστικών μηχανημάτων (οικονομία ηλεκτρ. ενέργειας).
 στην εφαρμογή του ''Συλλέκτη / Εναλλάκτη Νερού - Βαθιάς Γεωθερμίας'' που εκμεταλλεύεται το παραπάνω φυσικό φαινόμενο ακόμη περισσότερο για τον δροσισμό - κλιματισμό των χώρων , όπου υφίστανται πηγές - ροές υδάτων σε βάθος ή δεξαμενές νερού μεγάλου όγκου. Ετσι ένα πηγάδι ή μια πισίνα, με την εγκατάσταση κατάλληλων σωληνώσεων και εναλλάκτη κυκλοφορίας νερού (παράλληλα με το θερμικό/ψυκτικό υγρό ) συνιστά ουσιαστικά μια κεντρική αντλία θερμότητας - ψύξης ικανή να θερμάνει ή να ψύξει ικανοποιητικό αριθμό μεμονωμένων εγκαταστημένων κλιματιστικών μονάδων.
στην προμήθεια και εγκατάσταση μικρών - μεσαίων ανεμογεννητριών ή ακόμη και στην ερευνητική εγκατάσταση ανεμογεννήτριας κατακόρυφου άξονα σε βάση - πύργο προσομοιάζοντα στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά (ταβλόμυλοι περιοχής ΚΟΡΘΙΟΥ), ως βοηθητικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής (σε αντλιακά συγκροτήματα - πιεστικά - πυροσβεστικά - κ.λ.π.)
στην έστω και δειγματική - διακοσμητική κατασκευή υδρορρόης ποτισμού - τροφοδοσίας πισίνας που θα καταλήγει σε υδατόπτωση από μεγάλο ύψος και κίνηση νερόμυλου συνδεδεμένου και με ηλεκτροπαραγωγή μονάδα αλλά και κεντρική εγκατάσταση άλεσης- κομποστοποίησης απορριμμάτων (εναλλακτική λειτουργία).
    Για όλα τα παραπάνω, που το μελετητικό υπόβαθρο συνεχώς συμπληρώνεται και το τεχνικό υπάρχει και διατίθεται από πλήθος εταιρειών στις διεθνείς αγορές, απομένει στην ευαισθησία του καθενός μας και την αποφασιστικότητα του να πράξει επιτέλους τα δέοντα και να σταματήσει να καταναλώνει μόνο και να ρυπαίνει, να επιλέξει τις νέες τεχνολογίες και να εμπιστευθεί αυτούς που τις ''διακονούν'' (''διακονώ'' :πιστεύω πρώτα και εφαρμόζω σωστά) . Ενας από αυτούς και στον Ελλαδικό χώρο είναι και η ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε. και το έργο της που αξίζει να υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί κατόπιν επιλογής δέκα (10)  ευαισθητοποιημένων οικιστών που θα θελήσουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην ΑΝΔΡΟ , δύο ώρες μόνο από την ΑΘΗΝΑ, από το λιμάνι της Ραφήνας.
                                                
  από την ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε.
                                                                                                              
                                                                                                                     ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ  ΣΤ.  ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
                                                                                                                            Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 

Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση Εταιρικής Δραστηριότητας