Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2009


ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΖΑ

Παρασκευή, 27 Νοέμβρη 2009 (11:37)


Στο Eυρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης αδρανών αποβλήτων από εκσκαφές-κατασκευές-κατεδαφίσεις, καθώς η χώρα μας δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη βιώσιμη διαχείρισή τους.
Το σχέδιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών-Κατασκευών-Κατεδαφίσεων, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/31 και τον ελληνικό Ν.2939/2001 είναι έτοιμο εδώ και πολλά χρόνια αλλά η υπογραφή του καθυστερεί αδικαιολόγητα. Πάνω από 100.000 τόνοι μπάζα απορρίπτονται κάθε μέρα ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
Στην ερώτηση του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισημαίνει την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ρωτά την Κομισιόν τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Η ανυπαρξία εναλλακτικής διαχείρισης για τα αδρανή υλικά και τα μπάζα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το συνολικότερο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η παρέμβασή μας στο ευρωκοινοβούλιο, ελπίζω ότι θα πιέσει ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του απαραίτητου νομικού πλαισίου και να πάψει να είναι όλη η χώρα για μπάζωμα».

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2009

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ σε ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ της ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στα πλαίσια της διαρκούς και ανανεούμενης ενημέρωσης μας - ως εκπρόσωπος της ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ - Μελετητικής & Τεχνικής αλλά και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ του Νομού μας (Κυκλάδων) - μέσα σε χρονικό διάστημα 12 ημερών παρακολούθησα 4 διαφορετικές Συνεδριακές εκδηλώσεις και 2 εκθεσιακές παρουσιάσεις, σε τομείς που πλέον θεωρούνται αναπόσπαστα συνυφασμένοι με την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Πράσινη Οικονομία, που στην εποχή που ζούμε έχουν αποκτήσει τον κυρίαρχο παράγοντα για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάκαμψη και την Πορεία προς ένα Μέλλον πιό ανθρωποκεντρικό - φιλικότερο προς το Περιβάλλον και με αναβαθμισμένη την Ποιότητα Ζωής γιά όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μάζες των κατοίκων της Υφηλίου. Θεώρησα λοιπόν υποχρέωση μου να σας μεταφέρω μέρος αυτών των νέων ανακοινώσεων και αποφάσεων, που τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής και των δραστηριοτήτων όλων μας, και ίσως περισσότερο εμάς των Ελλήνων και των κατοίκων της Περιφέρειας που έχουν μείνει δεκαετίες πίσω σε ορισμένους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

10ο Διεθνές Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας στην ΕΛΛΑΔΑ και την ΝοτιοΑνατολική ΕΥΡΩΠΗ (Βαλκάνια) - PRODEXPO (20-21 Οκτώβρη στο Ζάππειο Μέγαρο) :
Συζητήθηκαν θεματικές ενότητες όπως :
Η διεθνής Οικονομική Κρίση και η Αγορά των ακινήτων
Έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για τις Νέες Τάσεις στην αγορά κατοικιών
το Όραμα για μιά Σύγχρονη Πόλη - η "Διπλή Ανάπλαση" στην Αθήνα (Ελαιώνας - Γήπεδο ΠΑΟ & Πάρκο Λ. Αλεξάνδρας)
Οι Μεγάλες Τουριστικές Επενδύσεις
η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων
"Πράσινη Ανάπτυξη" ως απάντηση στην Κρίση (εισηγήτρια η Μαργ. Καραβασίλη - μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ)
η Αγορά των σύγχρονων Εμπορικών Κέντρων
επι μέρους παρουσιάσεις των αγορών των ακινήτων στις χώρες : Αλβανία - Σερβία - Βουλγαρία - Μαυροβούνιο - Κύπρο - Κροατία - Ουκρανία - Ρουμανία ,
και δόθηκε μια εικόνα διαφορετική από την παρούσα της πλήρους "βύθισης" της αγοράς των ακινήτων, που έτσι και αλλιώς είχε φτάσει σε μερικές δυσθεώρητες και παράλογες ακραίες υπερτιμητικές καταστάσεις. Οι τιμές πώλησης πρέπει πιά να εκλογικευθούν, τα "κλειστά σπίτια" να προωθηθούν στην αγορά με μετριοπάθεια και οι αδόμητες εκτάσεις να αποτελέσουν αντικείμενο βαθιού και εμπεριστατωμένου προβληματισμού - σκέψεων και συζητήσεων για την αξιοποίηση ή πώληση τους. Οι εποχές που η πληθώρα "στάσιμων" ακινήτων ως "περιουσία - απόθεμα" ήταν η αποδοτικότερη και σιγουρότερη λύση, έχει παρέλθει και τα προβλήματα και τα δημοσιονομικά βάρη επάνω σε αυτά θα προστίθενται διαρκώς στο μέλλον !!

Ημερίδα του Κ.Α.Π.Ε. : Βιοαέριο - Μια Ασφαλής και Αειφόρος Ενεργειακή Πηγή στην Ελληνική Περιφέρεια (20 Οκτώβρη στο Ξενοδοχείο DIVANI PALACE ACROPOLIS) :
Παρουσιάστηκαν οι εξαιρετικές προοπτικές της αξιοποίησης του σημαντικού αυτού βιοκαυσίμου που ονομάζουμε "Βιοαέριο" και που ενώ μπορούμε να το ανακτήσουμε από μικρομεσαίες Γεωργοκτηνοροφικές Μεταποιητικές μονάδες (εκατοντάδες είναι διασπάρτες στη Ελληνική Περιφέρεια, στο κρίσιμο μέγεθος και ακόμη αν γίνουν Τοπικές συγχωνεύσεις - κοινοπρακτικές πρωτοβουλίες - μονάδες εκτροφής και άρμεξης , τυροκομεία , ελαιοτριβεία) έως και Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ακόμη και οι παλαιοί Χ.Α.Δ.Α. αλλά κοι οι νέοι Χ.Υ.Τ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ.) και Υπολειμμάτων Βιολογικών Καθαρισμών (της απομένουσας λυματολάσπης, όπως για παράδειγμα αυτή της Ψυττάλειας) , στην ουσία το απορρίπτουμε ως "άχρηστο" στο Περιβάλλον - και τελικά το επιβαρύνουμε με ρυπογόνο αέριο (Μεθάνιο κατά βάση). Σε χώρες όπως η Γερμάνια - Αυστρία και Δανία, υπάρχουν ήδη ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και αποδοτικά παραδείγματα εφαρμογής σε φάρμες - μικρές πόλεις και Συνεταιρισμούς,που κατάφεραν να προσθέσουν κέρδη και παράλληλα να διαχειριστούν Υπεύθυνα και Περιβαλλοντικά Ορθά τα υπολείμματα των ίδιων των δραστηριοτήτων τους. Το τελικό προϊόν είτε χρησιμεύει για παραγωγή Ενέργειας στην ίδια την Μονάδα (εξοικονομώντας ακριβά υγρά καύσιμα - ντήζελ) ή προωθείται σε Μονάδες Ραφιναρίσματος που αποδίδουν Βιοαέριο για καύση σε κοινές ΜΕΚ (οχημάτων ιδιωτικών ή δημόσιων / ΜΜΕ ).

5η Διεθνής Έκθεση Τεχνολογιών Νερού & Περιβάλλοντος - ENVIROTECH - και παράλληλα Μεσογειακό Συμπόσιο "Προοπτικές στην Διαχείριση Νερού-Αποβλήτων και Ενέργειας εν όψει του Συνεδρίου της Κοπεγχάγης" (23-24 Οκτώβρη 2009 στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC - Παιανία) :
Με την παρουσία πληθώρας καθηγητών και λοιπών σημαντικών εκπροσώπων κρατικών φορέων καθώς και μεγάλων εταιρικών και επιχειρηματικών αντιπροσώπων, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που θα αποτελέσουν τον κορμό των συζητήσεων και του προβληματισμού που θα αναπτυχθεί στην διάρκεια της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης, με τελικό σκοπό και στόχο την δαιτύπωση του Πλαισίου Αρχών που μετά από την ομόφωνη ή κατά συντριπτική πλειοψηφία θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο του Κυότο για την κρίσιμη περίοδο 2010 - 2025 και 2025 - 2050. Κατά τη διάρκεια αυτού έγιναν εισηγήσεις - παρουσιάσεις όπως :
Αφαλάτωση με την χρήση Α.Π.Ε.
Ανακύκλωση ημιακάθαρτων υδάτων στην Κύπρο
Παροχή νερού σε μικρά νησιά με την χρήση Α.Π.Ε.
Τεχνολογίες συλλογής όμβριων υδάτων και καθαρισμού αυτών στα Ελληνικά νησιά
Κλιματικές Αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στον Μεσογειακό χώρο
Μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου μέσω βιώσιμων πρακτικών Διαχείρισης των Στερεών Απορριμμάτων
Πως μπορεί η Ανακύκλωση να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
Διαχείριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε χρηματοδοτικά ιδρύματα - το παράδειγμα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Βιώσιμη Διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων - Η παραγωγή και χρήση του "compost"
Πως συμβάλει η Κομποστοποίηση στην μείωση των Αερίων του Θερμοκηπίου
Εκπαίδευση σχετική με τις αιτίες των Κλιματικών Αλλαγών αλλά γνώσης για τις μεθόδους αντιμετώπισης και περιορισμού τους
Εκπαιδευτικό υλικό για το Ενεργειακό ζήτημα - τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Α.Π.Ε. και του ECOCITY
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης - οι πρωτοβουλίες της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

4η Διεθνής Έκθεση "ENERGY - PHOTOVOLTAIC '09" προϊόντων και υπηρεσιών Α.Π.Ε. & Εξοικονόμησης Ενέργειας (22-25 Οκτώβρη στο Εκθ. Κέντρο MEC - Παιανία) και παράλληλα το 4ο Διεθνές Συνέδριο "ENERTECH '09" για τις Τεχνολογίες Α.Π.Ε. - Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Οικολογική - "Πράσινη" Δόμηση (23 - 25 Οκτώβρη στο Ξενοδοχείο "HOLIDAY INN" στην Κάντζα) :

Μετά τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η ανάδειξη της Νέας Κυβέρνησης της Ελλάδας και την ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ως εξέλιξη- διάσπαση του Υπ.Ε.ΧΩ.ΔΕ.) αλλά και με την προοπτική της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης, για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τις ρυθμίσεις στα καίρια ζητήματα του Περιβάλλοντος - Ενέργειας - Περιορισμού των Εκπομπών Αερίων Ρύπων, το συγκεκριμμένο Συνέδριο ήταν μιά αδήριτη ανάγκη ενημέρωσης και αναταλλαγής απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών - Πανεπιστημιακών και Κρατικών εκπροσώπων αλλά και Εταιρικών - Επιχειρηματικών φορέων που εμπλέκονται σε όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι κύριοι υποστηρικτές - χορηγοί ήταν οι : ΔΕΗ Α.Ε. - ΔΕΠΑ - ΕΥΔΑΠ - Κ.Α.Π.Ε. - ΔΕΣΜΗΕ - Ρ.Α.Ε. - ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ κ.αλ.
Καλύφθηκαν θέματα και παρουσιάστηκαν εισηγήσεις όπως :
Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας - οι σημερινές συνθήκες στην Ελληνική Αγορά
Ρυθμιστική προσέγγιση για την ενσωμάτωσγ της "Πράσινης Οικονομίας" στην ολοκληρωμένη Αγορά Ηλεκτρ. Ενέργειας
Δέσμευση και Αποθήκευση του CO2 από τις Θερμοηλεκτρικές Μονάδες , στον Ελληνικό χώρο (ΔΕΗ Α.Ε.) αλλά τα κίνητρα και Κανονισμοί της Ε.Ε. για το πρόβλημα αυτό καθώς και της Κλιματικής Αλλαγής
Ενεργειακή Αξιοποίηση στερεών βιοκαυσίμων
Θεσμικό πλαίσιο και νέες επενδυτικές ευκαιρίες στις Α.Π.Ε.- Διοικητικά εμπόδια
Η εμπειρία της Ρ.Α.Ε. στις νέες τεχνολογίες Α.Π.Ε.
Διασυνδέσεις των νησιών του Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Δίκτυο (ΔΕΣΜΗΕ - ΔΕΗ Α.Ε.)
Απαιτήσεις επάρκειας - οικονομικότητας - προστασίας του Περιβάλλοντος στα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα ηλεκτροδότησης
Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
Υβριδικά συστήματα Α.Π.Ε. με Αντλιοταμίευση νερού
Ηλεκτροαπαραγωγή και Συμπαραγωγή θερμότητας από Γεωθερμικά ρευστά μέσης ενθαλπίας
Ευφυή Δίκτυα (Smart Grids) : Τεχνολογίες - Προοπτικές εφαρμογής - Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες
Τεχνολογίες Υδρογόνου και Κυψελών καυσίμου (Fuel Cells)
Μέση και Μικρή Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας (ΣΗΘ)
Μικροδίκτυα
Εξοικονόμηση Ενέργειας : βασικός Πυλώνας για την επίτευξη των στόχων του Συμφώνου του Κυότο αλλά και της Ανταγωνιστικότητας
"Πράσινα κτίρια" και Ενεργειακή Επιθεώρηση - Κανονισμοί (Κ.ΕΝ.Α.Κ.)
Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα - Οι πρωτοβουλίες της PGA (RENAULT)
Συνεργασία της ΔΕΗ Α.Ε. με φορείς Τ.Α. για Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας

3ο Διεθνές Συνέδριο "Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων - Στοχεύοντας σε μιά Κοινωνία μηδενικών αποβλήτων" - Οργάνωση Ε.Ε.Δ.Σ.Α. (30-31 Οκτώβρη στο Ίδρυμα Ευγενίδου / Λ. Συγγρού - Αθήνα) :

Μέγιστης σημασίας ζήτημα και κεντρικό θέμα του Συνεδρίου, εν όψει των Κανονισμών και Οδηγιών της Ε.Ε. - που απαγορεύουν την απλή συγκέντρωση και απόθεση και επιβάλλουν τακτικές Ολοκληρωμένης Διαχείρισης - Ανακύκλωσης και Ανάκτησης και τελικά Περιβαλλοντικά ακίνδυνης Ταφής των ελαχίστων μη αποδομήσιμων Υπολειμμάτων - αλλά και της υποχρεωτικής εναρμόνισης της Ελλάδας, με ρυθμούς που δεν επιδέχονται πλέον παρά μόνο πρόστιμα και κυρώσεις. Άνω των 400 ατόμων παραβρέθηκαν, ενημερώθηκαν και έγιναν κοινωνοί του σημαντικού αυτού και πολύπλοκου προβληματισμού. Σε παράλληλες εισηγήσεις - ομιλίες σε τρείς διαφορετικές αίθουσες παρουσιάστηκαν θέματα :
Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (Δ.Σ.Α.) - οι δυσκολίες στην Ελληνική πραγματικότητα
Ο ρόλος της Τοπ. Αυτοδιοίκησης στην Δ.Σ.Α. - διατήρηση των Φυσικών Πόρων και την Βιώσιμη Ανάπτυξη
Φορείς Δ.Σ.Α. (ΦοΔΣΑ) και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις νησιωτικές περιοχές - η περίπτωση της Κώ
Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα την Δ.Σ.Α. - Προβλήματα και προτάσεις
Εναλλακτικές λύσεις στην Ο.Δ.Σ.Α. - Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) του Ηρακλείου Κρήτης
Βελτιστοποίηση Ανάκτησης & Κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος από την Δ.Σ.Α. και αξιοποίηση του compost σε Αγροτικές και Περιβαλλοντικές εφαρμογές
Πιλοτική εφαρμογή κυλινδρικής Δεματοποίησης Αστικών Στερεών Αποβλήτων
Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων από εκσκαφές - κατασκευές - κατεδαφίσεις ("μπάζων")
Αποτέφρωση Α.Σ.Α. - Συνεισφορά στους στόχους Πολιτικής Διαχείρισης
Ενεργειακή αξιοποίηση Οργανικών καυσίμων
Αποκατάσταση επικίνδυνων Χ.Α.Δ.Α. - Διαχείριση Ιατρικών και ραδιενεργών αποβλήτων
Παραγωγή υγρών Βιοκαυσίμων - χημικών υποπροϊόντων από την Δ.Σ.Α. ελαιουργείων - βιοτεχν. ξύλου - γεωργοκτην. μεταποιητικών μονάδων, με την μέθοδο της Καταλυτικής Πυρόλυσης
Αναβάθμιση του βιοαερίου σε Βιομεθάνιο και χρήση αυτού στις Μεταφορές ή ανάμιξη με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου
Εκτιμητική μέθοδος κόστους Κατασκευής & Λειτουργίας μονάδων Κομποστοποίησης της λυματολάσπης (Βιολογ. Καθαρισμών)
Στο Στρογγυλό Τραπέζι που ολοκλήρωσε το Συνέδριο, παρουσιάστηκαν οι απόψεις σχετικά με το ζήτημα τόσο της Κυβέρνησης - Υπ.ΠΕ.Ε.ΚΛ.Α. - των πολιτικών κομμάτων (δια εκπροσώπων τους) αλλά και σημαντικών φορέων όπως : του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Ε.Μ.Π. - Ε.Ε.Δ.Σ.Α. - καθώς και εταιρείων του κλάδου.


ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
Αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π. / Μελετητής Βιοκλιματικών κτιρίων & εφαρμογών Α.Π.Ε. - Περιβαλλοντικών Μελετών
μέλος Ε.Κ.Κ.Ε. - ΕΛ.ΕΜ. (συνδικαλ. παράταξη Ελευθ. Επαγγελματιών Μηχανικών) - ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (υποφ. βουλευτής Ν. Κυκλάδων) - Επιμελητηρίου Κυκλάδων
e-mail : franky_kal@yahoo.gr
τηλ. : 6970-950642