Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

Unsubscription confirmation

This is a confirmation email that you have been unsubscribed from our list. We are sorry that you decided to unsubscribe. But if you decide to re-subscribe you can always do so on our site. Should you have any question please contact our webmaster.


Powered by Joobi

Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

Compost & Recycling Newsletter #8 Απρίλιος 2013

 


 

logo-copy-2
Compost & Recycling Newsletter #8 - Απρίλιος 2013

Σε αυτό το τεύχος:

Διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τα απόβλητα; Ή ακριβά αδιέξοδα;

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και τις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση

Ας ανακυκλώσουμε γυαλίγο περισσότερο – Δελτίο Τύπου ΕΕΑΑ

Η συλλογή των ανακυκλωσίμων επεκτείνεται στο Σικάγο

Το ποσοστό της ανακύκλωσης στην Ουαλία ανεβαίνει στο 54%

Κομπόστ από απόβλητα, προϊόν ή απόβλητο;

Όρια βαρέων μετάλλων για ΕΕ

«MAN» του SteveCutts, μία ταινία μικρού μήκους

Κομποστοποίηση στο Call to Innovation του TedxAcademy

13ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CEST2013)

Νέα του Athens Biowaste

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΕΑ. Ακολουθήστε μας!

3ο Φόρουμ Διαλόγου του έργου ELINA

Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προώθηση των βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων

Ανάπτυξη και Προώθηση στην Αγορά της περιβαλλοντικά ορθής επεξεργασίας των πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ; Ή ΑΚΡΙΒΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ;

Δελτίο Τύπου του ΣΕΚ 03/2013
 
Τα αδιέξοδα δεν «πέφτουν από τον ουρανό». Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί τουλάχιστον τις δύο τελευταίες 10ετίες.
Η επιλογή των διαγωνισμών με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ΔΕΝ είναι λύση, διότι:
 
Α. Εάν οι τελικές τεχνολογικές επιλογές βασίζονται στην αποκλειστική διαχείριση συμμείκτων και στη παραγωγή RDF-SRFή στην ενεργειακή αξιοποίηση, τότε δε θα μπορούν να επιτευχθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για χωριστή συλλογή και ανακύκλωση σε χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα με τους καθορισμένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα της Οδηγίας 98/2008. Ποιοι θα υπογράψουν συμβάσεις 25-27 χρόνων για παραλαβή σύμμεικτων αποβλήτων δημιουργώντας νέα αδιέξοδα, όταν η Ελλάδα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για μη τήρηση της οδηγίας 98/2008 και οι συμβάσεις ΣΔΙΤ είναι σε εξέλιξη.
 
 

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και τις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο εξαιτίας ενός χώρου υγειονομικής ταφής σε προστατευόμενη περιοχή στη νήσο Ζάκυνθο. Η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας περί αποβλήτων και συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως, για τον φωλεασμό των χελωνών. Η Ελλάδα πρέπει είτε να κλείσει τον χώρο υγειονομικής ταφής είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα. Κατόπιν σύστασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
 
Ο Επίτροπος κ. Potočnik δήλωσε: «Καθώς βαδίζουμε προς μια κοινωνία ανακύκλωσης, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Και όταν χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος. Γιατί θα πρέπει να μείνουμε στην ιστορία ως μια γενιά που κατέστρεψε το περιβάλλον, και όχι ως μια γενιά που διατήρησε το περιβάλλον για τα παιδιά μας;»
 
 

Ας ανακυκλώσουμε γυαλίγο περισσότερο – Δελτίο Τύπου ΕΕΑΑ

Τα τελευταία χρόνια με στόχο την ενεργή συμμετοχή ολοένα και περισσότερων ομάδων κοινού στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών και ενισχύοντας αποτελεσματικά την Ανακύκλωση προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των εθνικών στόχων, η ΕΕΑΑ ανέλαβε ειδικές δράσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες δηλ. σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ. χώρους δεξιώσεων, εταιρείες εστίασης κλπ. Πρόκειται για πρόγραμμα συλλογής γυάλινων συσκευασιών - ξεχωριστά από τον μπλε κάδο - που στοχεύει στους μεγάλους παραγωγούς των γυάλινων συσκευασιών σε σημεία και περιοχές επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία και απορρίπτονται σε μεγάλες ποσότητες. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό ρεύμα αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας στο σημείο που παράγονται και να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.
 
 

Η συλλογή των ανακυκλωσίμων επεκτείνεται στο Σικάγο

Η υπηρεσία ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους (ανακύκλωση συσκευασιών) του Σικάγο επεκτείνεται σε επιπλέον 131.000 νοικοκυριά το Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς ο δήμαρχος έχει ως στόχο την εξάπλωση του προγράμματος ανακύκλωσης σε όλη την πόλη.
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης με μπλε κάδους, παρέχει υπηρεσίες συλλογής ανακυκλώσιμων ανά δύο εβδομάδες σε κατοίκους οι οποίοι μένουν σε μονοκατοικίες ή σε κτίρια με δύο, τρία ή και τέσσερα νοικοκυριά. Συνολικά η επέκταση θα συμπεριλάβει 340.000 νοικοκυριά και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2013. Αυτή τη στιγμή, από τις υπηρεσίες του προγράμματος των μπλε κάδων εξυπηρετούνται 260.000 νοικοκυριά.
 
 

Κομπόστ από απόβλητα, προϊόν ή απόβλητο;

Στα προηγούμενα newsletter συμπεριλήφθηκαν άρθρα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φλέγον θέμα του αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων από το προσχέδιο Έκθεσης για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, που υπόκεινται σε βιολογική επεξεργασία με τίτλο «Technical Report for End-of-waste criteria on Biodegradable waste subject to biological treatment», με αναφορά στον αποχαρακτηρισμό των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και τη διαχείριση αυτών.
 
 
 

Όρια βαρέων μετάλλων για ΕΕ

Από εδώ μπορείτε να μεταφορτώσετε τα όρια των βαρέων μετάλλων στα Ευρωπαϊκά πρότυπα για το κομπόστ και τα προϊόντα της αναερόβιας ζύμωσης, από το προσχέδιο της Έκθεσης για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, «Technical Report for End-of-waste criteria on Biodegradable waste subject to biological treatment» - Παράρτημα 3.
 
 
 

Το ποσοστό της ανακύκλωσης στην Ουαλία ανεβαίνει στο 54%

Νέα δεδομένα από το σύστημα WasteDataFlow της Ουαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δείχνουν ότι υπάρχει μια αύξηση 3% στα ποσοστά ανακύκλωσης συγκριτικά με τους ίδιους τρεις μήνες το 2011/2012. Σύμφωνα με τις στατιστικές το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2012, παρατηρήθηκε μία αύξηση 1% συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες (Απρίλιος-Ιούνιος 2012).
 
Κορυφαία κομητεία στη λίστα, ήταν το Conwy με ποσοστό ανακύκλωσης 60% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012/2013. Το Anglesey, το Wrexham, το Ceredigion, το Caerphilly και το Monmouthshire αξίζουν επίσης συγχαρητήρια, μιας και το ποσοστό της ανακύκλωσης έφτασε το 59%. Το BlaenauGwentκαι το MerthyrTydfilπαρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2011, με ποσοστά αύξησης 17% και 14% αντιστοίχως.
 
«Τα αυξανόμενα ποσοστά ανακύκλωσης, είναι κυρίως αποτέλεσμα της χρηματοδότησης που παρέχουμε στα Συμβούλια για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες συλλογής και τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθησαν αυτές οι αλλαγές», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, John Griffiths.
 
 

«MAN» του SteveCutts, μία ταινία μικρού μήκους

Ο λονδρέζος καλλιτέχνης, Steve Cutts μας παρουσιάζει το μικρού μήκους animation «Man» - ένα σατιρικό ταινιάκι που αναπαριστά την εξέλιξη του ανθρώπινου αποτυπώματος πάνω στη Γη και τα αποτελέσματα της αστικής αποσύνθεσης. Αν και λίγο σκοτεινό, οι πραγματικότητες αυτών των απεικονίσεων είναι πολύ πιο σκοτεινές. Ο Cutts έκανε μια καταπληκτική δουλειά συδαυλίζοντας τη φωτιά για να ανοίξει ένας μεγαλύτερος διάλογος. Το ταινιάκι χωρίς αμφιβολία στρέφει τα βλέμματα στο περιβαλλοντικό ζήτημα και η πτυχή του animation και της μαύρης κωμωδίας διασφαλίζει ότι το βίντεο θα διαδοθεί, μεταφέροντας τελικά το μεγαλύτερο μήνυμά του. Μπράβο κύριε Cutts!
 

Κομποστοποίηση στο Call to Innovation του TedxAcademy

Καινοτόμα λύση για τη διαχείριση σκουπιδιών νίκησε στον διαγωνισμό Call to Innovation - Μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον 23χρονο Γιάννη Μουργή.
Η κρίση «γεννά» και επιχειρηματικές ιδέες και δημιουργεί ευκαιρίες, όπως η πρόταση ενός φοιτητή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων. Πρόκειται για τον Γιάννη Μουργή 23 ετών απόφοιτο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είναι ο νικητής του διαγωνισμού Call to Innovation- της παράλληλης δράσης του TedxAcademy.
 
Η ιδέα του Γ. Μουργή λέγεται organery και αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων με τρόπο καινοτόμο και αποδοτικό. Η πρόταση αφορά  στην ολοκληρωμένη συνοικιακή κομποστοποίηση με «έξυπνους» κάδους διαχείρισης που αναγνωρίζουν ψηφιακά το οργανικό DNA των απορριμμάτων. Επίσης δίνονται κίνητρα για συμμετοχή στη διαδικασία, αφού το σύστημα επιστρέφει εμπράκτως πολλαπλά οφέλη σε κάθε συμμετέχοντα που ακολουθεί τους κανόνες (π,χ, εξαργύρωση πόντων με εκπτωτικά κουπόνια σε supermarkets).
 
 

13ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CEST2013)

Το Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Global Network on Environmental Science and Technology –Global NEST) διοργανώνει το Σεπτέμβριο του 2013 στην Αθήνα, το 13ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το διεθνές αυτό Συνέδριο, που διοργανώνεται ανά διετία, συγκεντρώνει επιστήμονες από Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες και βιομηχανίες, που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος. Οι προηγούμενες διοργανώσεις του είχαν στεφθεί με επιτυχία και η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ήταν μεγάλη με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο 12ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το Σεπτέμβριο του 2011 έγιναν 264 παρουσιάσεις σε πέντε παράλληλες συνεδρίες (parallel sessions) και αναρτήθηκαν 154 poster. Για το CEST2013 έχουν ήδη υποβληθεί 550 περιλήψεις, ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
 
Στα πλαίσια των εργασιών του προηγούμενου συνεδρίου που έγινε στη Ρόδο το 2011, διοργανώθηκαν με επιτυχία δύο ημερίδες στα ελληνικά στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Υδατικών Πόρων σε επίπεδο Δήμου, λεκάνης απορροής, Περιφέρειας» που συνδιοργανώθηκε με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων Υ.Π.Ε.Κ.Α και με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και η ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων: από τους ΧΑΔΑ στην Κοινωνία της Ανακύκλωσης» που συνδιοργανώθηκε με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ. τέως ΕΟΕΔΣΑΠ) και συμμετείχε το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δι.Σ.Α.).
 
 

Νέα του Athens Biowaste

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2013, στο πλαίσιο του Έργου LIFE+ AthensBiowaste, πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συνάντηση των φορέων υλοποίησης του προγράμματος με τις πρυτανικές αρχές. Στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΟΕΑ, η οποία είναι μέλος της επιτροπής καθοδήγησης του προγράμματος. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για το Έργο και τους στόχους του, αλλά και η εκκίνηση της εφαρμογής του στο χώρο του Πανεπιστημίου με την τοποθέτηση κάδων για τη συλλογή των βιοαποβλήτων από το χώρο της φοιτητικής λέσχης. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο στο πρόγραμμα και γίνεται το πρώτο σημείο από το οποίο ξεκινά η διαλογή στην πηγή των οργανικών απορριμμάτων στην Ελλάδα.
 
Η συλλογή των βιοαποβλήτων θα πραγματοποιείται σε μικρούς κάδους, εξοπλισμένους με βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται σε μεγάλους καφέ τροχήλατους κάδους. Οι κάδοι θα αδειάζονται από απορριμματοφόρο του δήμου, το οποίο φέρει την ειδική σήμανση του Έργου. Για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του προσωπικού της κουζίνας της φοιτητικής λέσχης από το προσωπικό του δήμου και του ΕΜΠ, που συμμετέχει επίσης στο Έργο.
 
 
 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΕΑ. Ακολουθήστε μας!

twitter_7Αν θέλετε να ενημερώνεστε για επερχόμενες εκδηλώσεις, ειδήσεις και ανακοινώσεις, μπορείτε να συνδεθείτε μαζί μας στο facebook και στο twitter.

http://www.facebook.com/pages/Ecological-Recycling-Society/83747658922

https://twitter.com/EcorecOEA

 

 
 

 

Ανάπτυξη και Προώθηση στην Αγορά της περιβαλλοντικά ορθής επεξεργασίας των πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων

mare_banner_transΑνάπτυξη και Προώθηση στην Αγορά της περιβαλλοντικά ορθής επεξεργασίας των πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων (Market Promotion and Development of Eco – Processes for Waste Oils and Petroleum Residues – MARE)

Το MARE είναι ένα οικο-καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται από τη CYCLON HELLAS Α.Ε. (βιομηχανική και εμπορική εταιρία) και την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (μη κυβερνητική οργάνωση) και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα – Πλαίσιο για την Καινοτομία και την Ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Eco-Innovation 2010.

Διαβάστε περισσότερα...

 

3ο Φόρουμ Διαλόγου του έργου ELINA

Τον Ιούνιο του 2013 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 3ο Φόρουμ Διαλόγου του έργου ELINAπερισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φόρουμ θα αναρτηθούν στο www.elina.org.gr. Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις για την εξέλιξη του έργου μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter του έργου. Το έργο ELINA συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

 

 

 

 

 

Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προώθηση των βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων

spp-logo-smallΤο έργο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προώθηση των βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων»- Building-SPP, στοχεύει στην ενσωμάτωση των βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ελλάδα μέσω 3  βασικών ενεργειών:
Υποστήριξη των δημόσιων φορέων στην κατάρτιση μίας στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις η οποία θα είναι σε αρμονία με την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική τους πολιτική.Ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις αναθέτουσες αρχές.Προώθηση της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στις αναθέτουσες αρχές και τους προμηθευτές.

Διαβάστε περισσότερα

     

     

     

    novamontmaterbi

    vrodanis-banner

     

    PAE-Banner

     

    biocompost-vert

     

    RAM-EUROPE-100x50

     

    elina-banner_trans

     

    mare_banner_trans

     

    r4r-trans_banner

     

    spp-logo-small

    Copyright © 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης www.ecorec.gr

    Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Φαξ: 210 8224481

    Αν επιθυμείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας σε αυτό το Newsletter πατήστε στα ακόλουθα link Change your subscription
    Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω e-mail, οι οποίες ορίζουν πως "Κάθε διαφημιστικό μήνυμα οφείλει να περιέχει έγκυρες και πλήρεις πληροφορίες για τη ταυτότητα του αποστολέα του σε προφανή θέση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχει στον παραλήπτη τη δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα αποδεκτών που τυχόν χρησιμοποιήθηκε κατά την αποστολή" (Dir. 2002/58/CE). Σας ζητούμε συγνώμην αν αυτό το μήνυμα σας προκάλεσε οποιοδήποτε είδος ενόχλησης. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον αυτή τη σειρά ενημερωτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο της επόμενης παραγράφου.

     


    Change your subscription

    Safe Unsubscribe

     

    Powered by Joobi